Indonesische Zilveren Sieraden, Zilveren Sieraden

Metaalbewerking in het oude Indonesië

Zilver smelten

 

In Indonesië zijn de technieken van het metaal bewerken een paar honderd jaar voor de jaartelling ontstaan. De bewerking van ijzer wijst op inheemse technieken van de Indonesiërs zelf terwijl de bewerking van koper sterke invloeden uit India laat zien. Maar veruit de meeste oude metalen voorwerpen uit Indonesië zijn gemaakt van brons. Dit blijkt uit de archeologische opgravingen die zijn ontdekt. Gongs, bijlen, beeldjes, wapens en sieraden zijn op verschillende Indonesische eilanden opgegraven. Al deze bronzen voorwerpen laten een zeer hoogontwikkelde giettechniek zien.

De eerste Indonesische sieraden

De eerste metalen sieraden werden voornamelijk gemaakt van zilver, goud en koper. De Indonesische edelsmeden maakten ook gebruik van suwasa, dat is een metaal dat bestaat uit één deel goud en twee delen koper. In eerste instantie bereikte het pure goud Indonesië via China en India, maar later werd er een goudmijn in Sumatra gevonden, waardoor Sumatra beroemd werd om zijn sieraden en dolken.

Rond de jaartelling nam de rijstteelt in Indonesië gigantisch toe. De enorme rijkdom die hierop volgde zorgde voor een verfijning van de vele vormen van kunst, waaronder ook de kunst voor het sieraden maken. Rond het jaar 1000 hadden de kunstwerken van de goud-en zilversmeden op Java een enorm hoog niveau bereikt.

De ontdekking van verschillende kleuren sieraden

Door goud en zilver te mengen met andere metalen ging de prijs van het sieraad omlaag. Door deze vermengingen van metalen ontstonden er ook verschillende kleurnuances die zeer geliefd waren. Een prachtig rood metaal ontstond door goud en koper met elkaar te mengen. Doordat de sieraden goedkoper werden konden steeds meer Indonesiërs zich een sieraad veroorloven. Door deze vraag naar sieraden breidde het aantal werkplaatsen zich uit.

Het goud en zilver dat de Indonesische edelsmeden gebruikten werd verkregen door de winning op één van hun eigen eilanden of door de handel. Vroeger waren de hooglanden van Sumatra, Zuidoost Kalimantan en het binnenland van Sulawesi gebieden met een rijke goudwinning. Op de eilanden waar geen goud werd gewonnen werd het ingevoerd vanuit de goudproducerende eilanden en door handel met China. Nog tot op de dag van vandaag concentreren de Indonesische edelsmeden zich vooral op de eilanden Sumatra, Java, Bali, Sulawesi en Kalimantan. De eilanden die vroeger op de belangrijke handelsroute lagen.

Bezoekers lazen ook: