Indonesische Zilveren Sieraden, Zilveren Sieraden

De Hindoe vorsten uit Indonesië en zijn edelsmeden

Zilver verhitten voor verdere verwerking

 

Traditionele Indonesische sieraden hebben veel versieringen waarbij de symbolische aspecten van deze sieraden de drager moet beschermen tegen het kwade. De vorm en de symboliek van de zilveren sieraden verschillen tussen de regio’s. Hierdoor wisselen de sieraden die bij bepaalde gelegenheden worden gedragen, zoals de huwelijkssieraden, van gebied tot gebied.

In Indonesië is aan de techniek, legering (mengsel van 2 metalen), en versiering van het sieraad te zien uit welke streek of van welk eiland het komt. Tussen de 6e en de 14e eeuw werden de edelsmeedkunsten voornamelijk beoefend aan de paleizen van de hindoe vorsten. In deze periode heeft het sieraad een grote artistieke bloei meegemaakt. Edelsmeden waren in vaste dienst van hun vorst en hun beroep ging over van vader op zoon. Onder de edelsmeden was er een ware strijd gaande wie de mooiste sieraden kon maken, zodat deze prachtige juwelen opgemerkt, besproken en geroemd zouden worden door de vorst, zijn kennissen en familieleden. Rijkdom en aanzien werd in deze tijd vertoond door te pronken met edele metalen en edelstenen.

De Indonesische edelsmid

Wanneer een edelsmid een opdracht kreeg om een sieraad te maken ging hij hier helemaal in op. Voordat de edelsmid daadwerkelijk begon met smeden was er al veel ontworpen, overlegd en overwogen. Het sieraad werd stukje voor stukje opgebouwd, met de volledige aandacht en vol overgave, waarin het mystieke en het geheimzinnige een eigen plaats hadden. Er werd namelijk niet met edelsmeden begonnen voordat er offers werden gebracht. Veel sieraden werden gezien als een amulet die ziektes weren en de drager geluk brengt. Op deze manier krijgt een sieraad een speciale betovering en een bijzondere heilige betekenis.

De beste edelsmeden van Indonesië

In het oude Indonesië beschikten Hindoe vorsten over zoveel macht en aanzien dat ze hun eigen edelsmeden in dienst hadden. Zodra de vorst een sieraad voor een bepaalde gelegenheid nodig had, kon de edelsmid deze in alle artistieke vrijheid ontwerpen en maken. Er werd alle tijd en aandacht aan besteed om tot een zo’n mooi mogelijk eindresultaat te komen. Veel van deze sieraden die onder het hindoe vorstendom zijn vervaardig behoren vandaag de dag tot museumcollecties. Vele zegelringen en gelegenheidsringen zijn bewaard gebleven al dan niet versierd met een edelsteen. In de meeste van deze ringen zijn oude Javaanse letters of figuren van de vis of lotus gegraveerd. Deze letters vormen meestal een zegening die geluk en voorspoed brengt.

De symboliek van Indonesische sieraden

De meest bijzondere sieraden waren de rijkssieraden, die door de vorst werden gedragen. Deze sieraden diende de vorst te beschermen en stonden symbool voor zijn macht. Wat echter wel opvallend aan deze sieraden was, was dat niet alleen de vorst bescherming genoot van deze sieraden maar ook zijn onderdanen. Deze onderdanen lieten het dan ook niet na om hulp te vragen ten tijden van nood. Maar voordat er om hulp gevraagd werd, werden er eerst door middel van offers de zielen van gestorven vorsten gunstig gestemd.

Op een gegeven moment werden de macht en invloed van de vorsten minder en tegelijkertijd werd de welvaart onder het volk groter. Hierdoor kregen steeds meer mensen de gelegenheid om prachtige sieraden voor zichzelf te laten maken en was dit niet meer een luxe voor de vorst alleen.

Bezoekers lazen ook: